Påverka

Vaknar mitt i natten och hjärnan är aktivt som ett flipperspel i full aktion. Kulan/tanken studsar mot än den ena än den andra träffen och ger effektfull utdelning. Nu har jag inte blivit manisk utan jetlaggad och i total oordning sömnmässigt efter hemresa från San Fransisco. Jag inser efter en stund att här är ingen idé att försöka lugna systemet utan det är bara att gå upp. Då kan jag ju passa på att sätta mig här och fundera högt kring vad jag tog med mig från konfrensen.

Att påverka, att lära sig var temat jag tog med mig både kunskapsmässigt och beteendemässigt från 44th Annual ABCT Convention. Att själv lära sig att kunna reflektera över vad som försiggår känslomässigt, tankemässigt, beteendemässigt i en given situation, för att där efter kunna göra annorlunda ser ut att vara en nyckel till effektivt inlärning.  Dvs. ökade förädigheter i självreflektion är tillgagn för de som vill påverka och lära nytt. Och detta för oss som art, med andra ord inte bara för de som har en psykisk diagnos utan för oss som männsikor. När det handlar om medveten nyinlärning för en individ. Annars dansar vi på, som vi alla vet,  utifrån vår tidigare inlärningshistoria. Samt det som nu förstärker att vi fortsätter göra det vi nu gör, det bara puttrar på utan att vi reflekterar över det. Vill vi påverka, förändra, lära nytt innebär det nästa alltid en medveten utmaning som oftas till viss del kan smärta, vara obehaglig innan målet uppnås.

Efter en vecka med intryck och stimulans på många olika sätt är det skönt att sitta här i kalla, just nu gråa och mörka Sverige och bara vara. Flipper kulan har åkt ner i lugnt läge!

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »