Slemsäcksinflammation

Det låter väl ”härligt”. Inte visste jag att jag har en massa slemsäckar och att de kan bli inflamerade och att det kan göra så ont när de är i uppror. Här sitter jag med benen rakt ut i min fåtölj som tack och lov har fotstöd. Det gör så infernaliskt ont i mitt knä om jag rör mig, böjer mig. Ja, jag har fått slemsäcksinflammation i höger knä. Blev idag tvungen att avboka de två handlendingsgrupperna jag skulle haft. Insåg i sista stund att det inte blivit bra varken för mig eller för dem om jag tagit taxi och stolpat mig in men inte kunnat sitta ordentligt och ojat mig då och då.

Ska man göra lemonad av citroner kan jag få en oerhörd respekt och förståelse för de som går omkring med kronisk smärta. Jag vet att det här går över och det är samtidigt plågsamt i nuet när jag ibland till och med börjar gråta av att det gör så ont. Toa måste jag ju hasa mig till någon gång då och då. En annan fundering är den kring hur jag bäst ska behandla, hantera smärtsignalerna dvs. sitta still med benen rakt ut då gör det inte ont eller utsätta mig lite för att ändå röra mig även om det då gör fruktansvärt ont i början, men lättar lite, en aning ibland. Den här avvägningen förstår jag att många med smärta brottas med dagligen.

Ska nu ta mig ur fotöljen och…ni kan ana ett starkt AJ…och en fortsatt balansakt av att lyssna på signalerna som säger ta det lugnt, sitt still, ta hand om dig OCH aktivera dig lite, en aning, acceptera smärtan.

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »