Om att vara ärlig

Har du mött personer som överdriver och inte alltid håller sig till sanningen. Eller stött på en person som inte riktigt håller sig inom ramarna när ni möts, men du är tyst med vad du tänker och tycker. Båda situationerna medför mer långsiktiga konsekvenser som kan bli rätt besvärliga för den som inte får och förstår vad som händer med omgivningen.

I det första fallet smyger sig ofta en misstänksamhets dimma in mellan dig och personen ifråga. Han eller hon,  kanske är trevlig men litar du på att den förvaltar det den får i förtroende, och är det så att personen lite för ofta vill ha uppmärksamhet och att den bekräftelsen får gå i första hand?

I det andra fallet är det jag/du som är oärliga genom att inte säga till på ett rakt och schysst sätt, det den andre troligtvis skulle ha nytta utav att höra, även om det svider i stunden. Det är en slags oärlighet att inte ge feedback på de beteenden som andra reagerar på, istället för att säga till personen tänker man inte de bästa tankar och man kanske till och med snackar med  andra om det.

Ärlighet varar längst har vi fått lära oss. Och om man värderar bra relationer som viktigt är det en sanning att hålla sig till.

Håll dig till sanningen, överdriv inte allt för mycket och våga vara rak och ge feedback på ett schysst sätt när du anar att den andre långsiktigt skulle vinna på det.

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »