Göra lemonad av citroner!

Att klara av att acceptera ”citronerna” när man är mitt i de suraste, ristande ilningarna i dig är inte lätt och ett måste om du sedan ska kunna göra lemonade av det hela. Det här sägandet har jag som ett mantra som jag praktiserar rätt ofta och jag har fått det från behandlingsmetoden jag arbetar med Dialektisk beteendeterapi. Det hjälper att säga det högt till sig själv i svåra, tuffa lägen där annars dömandet, ilskan, besvikelse, förtvivlan, uppgivenheten automatiskt kan vara alltför närvarande. Att först stanna upp och våga se det som är för handen precis som det är utan att värdera det, är i sig att acceptera ”citronerna”. DET ÄR SOM DET ÄR! För att sedan reflektera och se vad jag kan lära mig av det här, och göra något nytt, något av värde, dra någon lärdom utav det, ja få till lemonaden.

Många som jag arbetat med har gradvis kunnat anamma detta förhållningssätt till livets berg- och dalbana. Så skickar det vidare till alla som vill försöka sig på ett nytt recept inför 2012.

            ”Make Lemonade out of Lemons”

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »