Där står hon, Margaretha!

FullSizeRender(1)

Margaretha Krook utanför dramaten och pillad på, på näsan och på magen så att ljuset lyser fram. Kanske är det symboliskt – hon hade nog en god magkänsla och en nos som kunde sniffa fram det äkta, det genuina, så vill jag tro att det var.

Oh vad det surrar i mig av känslor och tankar och idéer. Att samla ihop det till något av värde är inte alltid lätt.

En tråd som finns och har puttrat på under en tid, är hur vi människor otroligt ofta är ”moraliskt och agerande mässigt närsynta”. Vi vet att vi borde göra annorlunda, vi vet att det långsiktigt är det bästa för oss själva och för andra om vi vågade ta vissa steg MEN vi lägger det snyggt åt sidan och agerar i stunden utifrån det som känns bra. Som inlärningsteoretiskt intresserad ser jag gång på gång hur vi går på omedelbar förstärkning beteendemässigt även om vi logiskt, ja förnuftmässigt, ja kanske till och med moraliskt, värderingsmässigt vet vad som är ”rätt” att göra kan vi inte låta bli att få den omedelbara känslomässiga förstärkaren. Det känns bra, roligt, härligt, skönt i stunden! Vilket tyvärr kanske leder mänsklighen mot en miljömässig och resursmässig problembild som vi inte vill ta in. Hur får vi till det här mänskliga fungerandet och agernadet in i debatten?

Två filmer som berört mig är Amy och Jordens Salt vilka jag sett här alldeles nyligen. Jag säger bara wow! Båda gav mig värdefulla upplevelser, känslor och tankar som fortsätter att gro i mig.

På måndag börjar ett nytt kapitel i mitt yrkesmässiga liv. Bergshamra ”gamla” Byskola får sitt startskott…

Såååå spännande!

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »