Att lyssna!

Att lyssna är en förmåga vi har fått med oss från start (de flesta av oss). Den är nödvändig och självklar i alla möten. Och tänk hur mycket ljud som just du tagit in under hela din livsresa. Vissa saker sätter sig som minnen. Min mormors kommentarer har satt sig, och stärkt mig genom livet. Jag var hos henne väldigt mycket som liten. Hon var en person där det inte kom komplimanger ifrån i onödan utan hon var en kärv, bestämd dam. Vi var vid en plaskdam, jag var kanske 6, 7 år och jag sprang runt kanten. När jag närmade mig henne sa hon från hjärtat att jag rörde mina armar så fint när jag sprang. Jag blev så glad där och då, och den glädjen och stolthet som jag kände där har jag kunnat fiska fram då och då genom livet. Är inte det förunderligt och fantastiskt och skrämmande om vi tänker efter, för det fungerar ju då åt motsatt håll. Vissa sakar vi fått höra och som satt sig inom oss, fungerar åt andra hållet.

Kunskap, erfarenheter, ja ni kan ana vad just dina öron tagit in och lagt på lager.

Visst har ni varit med om, att den andre rent faktiskt inte lyssnar på dig, du läser av att den gör något annat där inne i huvudet än att öppet och nyfiket ta in det du berättar. ”Jag hör vad du säger” om det uttrycks i en lite överlägsen ton, dräneras all känsla av att den andre faktiskt lyssnar och försöker förstå vad du säger.  Så att lyssna är en färdighet och en förmåga som kan förfinas.

Jag hörde ett retorikprogram där de pekade på tre sätt att lyssna. 1. Att lyssna på innehållet. Jag skulle vilja beskriva det som ett neutralt sätt att lyssna, samla data, ta in… 2. Att lysssna kritiskt. Det är något vi drillas till, att till viss del göra inom vetenskapen. Ett kritiskt lyssnande kan även vara styrt av känslor som ilska, oro, ledsen eller övertygelser. Det lyssnandet är i sig väldigt selektivt då det ofta försiggår en inre dialog med motangrepp under tiden man lyssnar. 3. Att lyssna empatiskt. Att lyssna på det sättet handlar om att verkligen försöka förstå vad som både händer med den andre just i stunden och även hoppa över i den andres skor ett ögonblick för att visa att man gör sitt yttersta att förstå vad personen vill berätta, beskriva.

Lyssna!

Karin Ovefelt

Leg. Psykolog | Leg. Psykoterapeut | Handledarutbildad i KBT

Allt har ett slut

Idag lämnar jag. Vi lever bara i nuet, på ett sätt, men vi kan uppmärksamhets-mässigt vara någon annanstans. I minnen, i oro för vad som

Läs mer »

Rötter

Något som håller oss grundade, något som håller oss på plats när det stormar. Här på bilden är de synliga, men oftast är de väl

Läs mer »